Geschiedenis

In 2003 is Stichting4Life opgericht door John Schut:

Ik ben opgevoed met het idee dat als het goed met je gaat, je ook iets voor een ander kunt en moet doen. Voor mensen wiens wieg toevallig niet in een Westers en ontwikkeld land stond. Maar zomaar geld geven, lost niet structureel op en creëert alleen afhankelijkheid. Daarom houd ik me al 15 jaar bezig met een ondernemende manier van ontwikkelingshulp.

Onze ontwikkelingsfilosofie is ontwikkeld tijdens een project op de Filipijnen waar kinderen uit de sex-industrie werden geholpen. De eerste kinderen die van straat werden gehaald en we probeerden te helpen met scholing, stonden binnen de kortste keren weer op straat in de kinderprostitutie. De kinderen zorgden voor het inkomen van het gehele gezin en zonder een alternatief voor de ouders, konden we de kinderen niet helpen. Zo is onze filosofie van werk voor de ouders en scholing voor de kinderen geboren. Het project in de Filipijnen was binnen 4 jaar selfsupporting en meer dan 40 gezinnen konden zonder hulp van buitenaf verder.

Daarna zijn we in 2003 in Kenia gestart. Eerst via een project van een Nederlandse vriendin die al jaren actief is in Afrika. En sinds 2007 met onze eigen projecten in de grootste sloppenwijk van Afrika: Kibera in Nairobi.

Kenia is een prachtig land met mooie mensen, maar helaas leeft een groot deel van de bevolking nog onder de armoedegrens. Zeker in de sloppenwijken. En deze mensen willen we kansen geven. De kinderen de kans om naar school te gaan. Met onderwijs dat het mogelijk maakt om door te leren en uiteindelijk een baan te krijgen. Onderwijs dat in de sloppenwijk niet beschikbaar is of op zo’n laag niveau dat de kinderen nooit verder zullen komen dan dit basisonderwijs. En hun moeders de kans op een baan met een fair salaris zodat zij hun gezinnen kunnen onderhouden en een toekomst bieden. De kans voor gezinnen om de armoedespiraal uit te komen.

En dat de mensen deze kansen met beide handen grijpen hebben we in de afgelopen jaren kunnen zien. Gestart in 2007 met 8 kinderen die naar school konden, profiteren in 2015 ruim 1.500 kinderen en moeders van onze projecten. En dat willen we graag uitbreiden, want er zijn nog veel meer kinderen en moeders die zo’n kans verdienen en iedere dag bewijzen dat onze hulp echt werk en een grote sprong voorwaarts is. Helpt u mee?

John Schut
Oprichter en voorzitter van Stichting4Life

Op 25 november 2015 is John, na een strijd van 2 jaar tegen kanker, overleden.

Na het overlijden van John is het bestuur verder uitgebreid tot het huidige bestuur. Betrokken bestuursleden die ieder hun eigen specialisme inbrengen en zo bijdragen aan het voortbestaan en de groei van de stichting.